Met mijn tong als een enorm dekbed

Terras 23: GAT is verschenen. De redactie heeft mij gevraagd daarvoor drie fragmenten te vertalen uit Split Tooth van Tanja Tagaq. In dat boek ziet de lezer door de ogen van een opgroeiend meisje de afgelegen oorden aan de rand van het poolijs, de Inuïtwereld waarin Tagaq zelf is geboren.

Een fragment van een fragment:

‘We hebben een aquarium in onze woonkamer. Daar zitten watersalamanders, slakken en vissen in. De slakken planten zich sneller voort dan gezond is voor het aquariumleven, dus begint mijn ritueel met het afmaken van minstens tien slakken door hun kleine lijfjes simpelweg met huisje en al tegen het glas te pletten. Ik vind het heel bevredigend om hun huisjes te horen knappen, net zoals wanneer je een bijzonder vuile plek tegenkomt op het vloerkleed dat je aan het stofzuigen bent, en dat dan alles in een holle symfonie door de buis omhoog rinkelt.
Het tweede onderdeel van mijn ritueel is een van de salamanders bij zijn staart pakken en in mijn mond stoppen. Die zit dan op mijn tong met de kleine zuignapjes op zijn tenen die zich aan mijn smaakpapillen vastklemmen. Ik doe mijn mond dicht. Hij kruipt eventjes in verwarring rond en merkt dan hoe gerieflijk de warmte en het donker zijn. Hij wriemelt zich onder mijn tong en valt daar meestal in slaap. Ik doe wat huishoudelijke karweitjes terwijl hij daar rust en open mijn mond om frisse lucht binnen te laten. Ik ga in de badkamerspiegel kijken. De salamander ligt bijna altijd te slapen met zijn snoezige oogjes vredig gesloten, en met mijn tong als een enorm dekbed.’

Wie meer wil lezen, moet het nummer aanschaffen. Dat is sowieso aan te bevelen, want er staat een hoop lezenswaardigs in. En uitgevers die dit naar meer vinden smaken, mogen zich bij mij melden want ik wil het hele boek wel vertalen.

TANYA TAGAQ (1975) is muzikant, componist, keelzanger, beeldend kunstenaar en schrijver. Ze heeft inmiddels vijf albums op haar naam staan en is ook bekend door haar samenwerking met o.a. Björk en het Kronos Quartet. Haar laatste CD Tongues (2022) is gebaseerd op haar schrijversdebuut Split Tooth (2018).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *