de hand boven het hoofd

Poëzie is door de regelafbreking al een primitieve vorm van grafische vormgeving. Daarom heb ik altijd veel aandacht voor die vormgeving gehad en deze keer Melle Hammer gevraagd of hij die voor deze bundel wilde verzorgen. De uitgever was onder de indruk van het ontwerp en zo resulteerde deze samenwerking in de eerste uitgave van een hele reeks door Hammer vormgegeven boeken bij uitgeverij (Atlas) Contact. Als je op zijn naam klikt, kom je meer over zijn vormgeving te weten en hieronder vind je achter de titels gedichten.

_______
_______

Vormgeving: Melle Hammer

_______
_______

Hij is de hond
Off the record
De woorden die je gezegd hebt
Mbiep, mbiep!

_______
_______

Van alle vier gedichten zijn voordrachten te beluisteren op de Soundcloud-speler hieronder. Scroll door het lijstje om ze te horen.

“Hans Kloos schreef een van de mooiste gedichten die ik ken, haarscherp en kernachtig.”

Erik Lindner in De Groene Amsterdammer

“De gedichten van Kloos zijn verraderlijk eenvoudig. Zijn bundel de hand boven het hoofd is een klein avontuur om te lezen.”

Rogi Wieg in Het Parool

“Bij Kloos is het allemaal concreet, menselijk. En liefdevol. (…) En het resultaat is nieuwe poëzie, andermaal een bewijs dat door een secure individuele verbeelding over de drempel tussen leven en levenloosheid kan worden gestapt. De hand boven het hoofd demonstreert het.”

Marc Kregting in De Gids

Lees het hele essay van Kregting op dbnl.org.