de interviews

Interview met het bushokje is de ondertitel van het slotgedicht uit de vorige bundel en dat heeft geleid tot veel meer interviewgedichten die samen – hoe kan het ook anders – de interviews vormen. De dichter heeft zijn oor te luisteren gelegd bij dingen, dieren, elementen, plaatsen en mensen, zoals rund 4463, een lettersjouwer, borsten, een bivakmuts, een snijtafel, het eiland Utøya, een OTO, een voormalig lid van de Tweede Kamer en Herakleitos. In een gedicht krijgt hij iedereen en alles aan de praat.

‘We zijn er stil van’, doorbrak de radiopresentatrice de beduusde stilte na de voordracht van een van de gedichten. Een luisteraar mailde dat ze een ander gedicht midden in haar woning ging hangen. Wie weet wat de rest teweegbrengt.
Hieronder kun je een paar interviews lezen


Vormgeving: Baer Cornet
Tekening: Han Hoogerbrugge
(Prostress Portrait #141)Het raarst is het
Digitus dei
Alleen ben ik niet
Παντα ρει (of Herakleitos’ slavin)

____________

Hieronder kun je luisteren naar een voordracht van het interviewgedicht ‘Als ik wakker word’, een zogenaamd daggedicht voor Dit is de dag, het programma op Radio1. Of lees dit Facebook-bericht over de achtergrond van de daggedichten en van dit specifieke gedicht en waarom Andries Knevel dacht dat ik aan het Chronisch Vermoeidheids-Syndroom (CVS) leid. Of luister naar nog een ander interviewgedicht: In de grote winkel.

“Geen recreatie dus, maar creatie, scheppen. Geen waarneming die artistiek wordt weergegeven, maar innerlijk leven dat in de ruimte wordt geprojecteerd. Daarom is het ook wel zo aardig dat Kloos deze bundel de interviews noemt, waar de meeste dichters verslag doen van hun ervaringen (gedachten, fantasie, enz.) en het resultaat poëzie noemen… Op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Wat is de mens?’ hield Kloos geen enquête, maar onderzocht in hoeverre het menselijke als zodanig kon worden teruggevonden, in vormen die daar doorgaans niet mee worden geassocieerd en die hij bij zichzelf aantrof.”

Rutger H. Cornets de Groot in Awater.

——————————————–